Aachterum is ’t kermis en koffie

Jeu-de-boulen in Oeffelt:

Als je in Oeffelt gaat jeu-de-boulen, kom je bij Hanny op de koffie. Of je nou met zijn tienen bent of je komt met vijfentwintig man, bij de 81-jarige Hanny Raafs staat de deur altijd open. Niet de voordeur van haar bejaardenwoning aan ’t Hofke. Dat niet. Nee, bij Hanny geldt het Brabantse spreekwoord: aachterum is ’t kermis. En daar is ook, tussen de wedstrijdjes door, de koffie. Met een plakje cake.

Oeffelt uitwisseling1Gastvrouw Hanny (paars shirt) en haar gasten

Voor Hanny, gehuld in het paarse shirt van de Oeffeltse boules-club, is het allemaal de gewoonste zaak van de wereld. De jeu de boules-baan is haar naaste buur en dus is het voor haar vanzelfsprekend dat ze – bescheiden op de achtergrond – voor gastvrouw speelt. “Oh, dè doej ik al jaore. Zolang as de baan d’r ligt.”, lacht ze. “Ze drinke bij mien op de plets koffie en in de winterdag, as ’t te kouw is, zitte ze ien de huuskamer. Af en toe wel mit ’n man of tien. Gezellig toch? Bin ik ok nie alleen.”

Zo is Hanny dus. We hebben het aan den lijve ondervonden, toen we op een zonnige vrijdagavond met zestien Bokkeschieters sterk te gast waren bij ’t Hofke. Wie met de fiets was gekomen, kon z’n karretje gewoon kwijt onder de carport van de andere buurman van de boules-baan. Geen probleem, de Mercedes wordt wel even een eindje verderop geparkeerd en hup de overdekte stalling is voor de gasten. Ook al weer zo’n prachtig voorbeeld van ‘mantelzorg’. In Oeffelt weten ze hoe het moet. Niks dure woorden als participatiemaatschappij. Flauwekul. Nie nöle, gewoon doen. Je krijgt er een warm gevoel van.

Oeffelt uitwisseling2   Oeffelt uitwisseling3

Dat kregen we ook tijdens de wedstrijdjes op de baan. Het ging er spannend aan toe. Uitslagen als 13-12 of 13-11 waren volop te noteren. En dus werd het, met drie speelronden plus een prijsuitreiking, nog boulen tot bijna in de schemering. Maar het was en bleef gezellig, daar bij Hanny van ’t Hofke.

Nog een tipje voor de jeu de boulers in Oeffelt: iemand voordragen voor een lintje? Denk aan Hanny.