Eerste boules-training: natte boel

Met z’n twaalven waren ze naar De Bokkeschieters gekomen: acht jeu de boulers uit Oeffelt en vier uit Overloon. Voor de eerste les en training van oefenmeester Jan Lamers. Maar de weergoden gooiden dinsdagavond rond zeven uur behoorlijk wat roet in het eten. Een asgrijze lucht waaruit de regen neerspatte op de doorweekte banen in het Weijerpark zorgde niet bepaald voor een vrolijke start van de trainingen. Geen lol aan zou je zeggen, al kon de natte boel de pret niet drukken. “Komen jullie voor boules-les of voor zwemles?”, klonk het zelfs spottend.

Ook leermeester Jan liep met gefronste wenkbrauwen rond. Na een snelle inspectie op en rond de banen kwam ook hij tot de conclusie dat er op deze manier weinig plezier te beleven was. Ook de bospaden in het park lieten praktijkoefeningen voorlopig niet toe. Dan maar eerst koffie voor de gasten, vond Jan en – zoals het een goede gastheer betaamt – bediende hij eigenhandig zijn klasje.

Traning 29 april Oeffelt en Overloon 1

Theorieles van oefenmeester Jan Lamers (rechts)

Een leergierig klasje. Geen praktijk, dan maar beginnen met theorie, vond iedereen. Een schot in de roos. Want al snel bleek dat ze in Oeffelt andere regels hanteren dan in Overloon en weer andere in Boxmeer. Meester Jan legde even vakkundig als geduldig uit wat nou precies de spelregels zijn. Dat je in de werpcirkel moet staan, dat je best drie boules achter elkaar mag spelen, dat je toch echt punten kunt scoren als je het butje buiten de baan schiet en meer van dat soort nuttige informatie. De leerstof werd gulzig opgezogen door het twaalftal. Dat kan straks een heleboel discussie op de baan voorkomen, zo luidde unaniem de conclusie.

En terwijl Jan doceerde was het buiten droog geworden, begonnen hier en daar bespeelbare plekken op de banen te verschijnen en kon er dus toch nog een half uurtje tussen de plassen door gespeeld worden. Van droge theorie naar natte praktijk, zullen we maar zeggen.

Traning 29 april Oeffelt en Overloon 2

Jeu de boulen tussen de plassen door

 

Jeu de boulen tussen de plassen door